Тағам қауіпсіздігі талқыланды
Ұлытау облысының «Өңірлік коммуникациялар қызметі» алаңында «Тамақтан уланудың алдын алу» тақырыбында өңірлік брифинг өтті.
Ұлытау облысы санитарлық-эпидемиологиялық бақылау Департаменті басшысының орынбасары Елена Ткаченко және Ұлытау облысы санитарлық-эпидемиологиялық бақылау Департаменті басшысының орынбасары м.а Асель Битаева баяндама жасады.
Мереке күндері тамақтан улану саны артады, бұл үлкен қауіп. Негізгі себептер-тамақ дайындау технологиясының бұзылуы, мерзімі тез өтетін өнімдерді дұрыс сақтамау және пайдалану.
Жаңа жылдық мерекелер қарсаңында жаңа жылдық тағамдар дәмді ғана емес, сонымен қатар қауіпсіз болуы керек екенін есте ұстаған жөн.
Мереке күндері тамақтан улану көбінесе дайын тағамдардан туындайды-көп компонентті салаттардың барлық түрлері (ең алдымен майонез және қаймақ қосылған), кілегей қосылған кондитерлік өнімдер, туралған ет тағамдары, желе және басқалар. Дайын тағамдардан басқа, нашар жуылған жеміс-жидектер мен жаңа піскен көкөністер уланудың себебі болуы мүмкін, өйткені олардың бетінде ішек инфекцияларының қоздырғыштары қалуы мүмкін.
Мереке күндері бірнеше күнге созылатын тағамдарды көп мөлшерде дайындаған кезде, тағамды ұзақ уақыт сақтау денсаулыққа кері әсер етуі мүмкін екенін есте ұстаған жөн. Әсіресе майонез қосылған ет, балық өнімдері мен салаттар, олар тамақтан улануды арттыратын тез бұзылатын тағамдар тобына жатады, сонымен қатар десерттер, кілегей мен қаймақ қосылған торттар патогендік бактериялардың тез көбеюі үшін тамаша орта болып табылады. Мұндай тағамдарды, әсіресе майонез қосылған салаттарды тоңазытқышта 24 сағаттан артық сақтамау керек.
Тамақтан улану белгілері 2-4-тен 24-48 сағатқа дейін жедел түрде пайда бола бастайды, температураның жоғарылауы, іш өту, іштің ауырсынуымен, жүрек айнуы мен құсу болуы мүмкін.
«Балабақшалар мен мектептерде жаңа жылдық мерекелер тәтті сыйлықтарсыз болмайтыны анық.
Сондықтан:
— баланың жасына сәйкес келетін тәттілерді таңдаңыз. Кішкентай балалар үшін тұншығып қалуы мүмкін тәтті глазурьдегі кішкене кәмпиттер мен жаңғақтар болмайды;
— тәттілердің құрамын және олардың жасалу мерзімін зерттеңіз, әсіресе дайын сыйлықты алған кезде. Оны балаға бермес бұрын, мазмұнымен мұқият танысу керек. Тәттілерде тыйым салынған тағамдық қоспалар, хош иістер, бояғыштар, тұрақтандырғыштар болмауы керек. Және, әрине, мерзімі жаңа болуы керек;
— балаларға белгісіз шыққан жаңа жылдық сыйлықтарды белгіленбеген сауда орындарынан сатып алуға болмайды», — деп атап өтті спикерлер.
Тамақтан уланудың алғашқы белгілері пайда болған кезде дереу дәрігерге хабарласыңыз.